Fredericia 2 i 1. division fra næste sæson!

rbt

Af Mikkel Vinther Motzkus

Så kom dagen, hvor regnskabet skulle gøres op med henblik på at finde de tre hold fra 2. div. gruppe 3, som kommer med op i 1. division fra næste sæson. Storfavoritterne fra SK1968 2, som inden dagens runde havde fejet stort set al modstand væk, var det eneste hold, som på forhånd var sikret en plads. Selv lå vi dog også lunt i svinget, idet vi i praksis kun skulle bruge 1½ brætpoint mod Horsens, for at være sikre på at slutte blandt de tre bedste hold! Derfor stod den mest spændende kamp i afslutningsrunden i en direkte duel mellem Herning og Haderslev, som indtog henholdsvis 4. og 3. pladsen med kun ½ brætpoint i afstand til hinanden. 

Trods vores egen relativt sikre position, havde alle mand meldt sig klar til kampstart; og her er det måske værd at nævne, at netop holdets kontinuitet i denne sæson har været fuldstændig fænomenal med samlet set kun 5 afbud i 56 partier, hvoraf et af dem skyldes at Jens Chr. Hansen i første runde ikke måtte spille, da han var nødt til at tage dommergerningen på sig! Det opnås kun på de færreste hold over en hel divisionssæson! I de kampe, hvor der så har været brug for det, har vi så samtidig været prisgivet af, at holdets stærke reserver har budt sig til, hvorfor der skal lyde en stor tak til både Henning Brøgger Jensen, Hans Ulrich Christensen og Lasse Nielsen, som alle har været inde omkring holdet og støttet op med flotte resultater til følge!

Vi drog derfor afsted mod Herning, hvor afslutningsrunden skulle finde sted, med højt humør og godt mod! Vi havde dog også aftalt en fælles fejring med fællesspisning på tilbagevejen; men nu skulle tingene jo selvfølgelig lige gøres færdige først!

Horsens, som inden sidste runde kun havde 1 brætpoint op til Haderslev på 3. pladsen, havde nemlig fortsat alt at spille for, så naturligvis var de også mødt op i stort set stærkeste opstilling! Det betød mesterspillere næsten hele vejen rundt, og et sådant opgør skal man aldrig tage let på; heller ikke selvom vi ”kun” skulle bruge 1½ brætpoint, og favoritværdiheden var i vores favør!

Kl. 12.00 blev urene startet og kampen var i gang! Efter små to timer tid listede jeg rundt og gjorde status på de forskellige stillinger. Det så heldigvis fornuftigt ud rundt omkring, hvor jeg vurderede, at vi som minimum havde 3½ point, hvis det skulle gå helt galt. Eneste kritiske parti på dette tidspunkt var Lars D. Sørensen, som med sort på bræt 4 var nede med en bonde imod Henrik Svane. Heldigvis var Michael B. Madsen med hvid på bræt 5 ved at have en pæn stilling imod Morten Fyhn Beuchert, hvor Michael var ved at opbygge et momentum på kongefløjen samt sikre kontrollen over et giftigt springer-felt på d6. Jens Chr. Hansen var med hvid oppe med en bonde på bræt 7; men hans modstander, Lars Garne Rasmussen, havde muligvis en anelse kompensation med et ubehageligt tryk med løberpar og åbne tårnlinjer ned mod Jens´ dronningefløj, hvor Jens havde rokeret langt. Jeg vil dog vurdere, at Jens var i kontrol og havde fordelen ved korrekt spil. Jeg havde svært ved at gennemskue Johnny Harboe´s parti med sort på bræt 2; men det lignede en klassisk Benoni-struktur i et parti, der var ved at udvikle sig til en ordentlig omgang kampskak, hvilket er klassisk for mange af Johnny´s partier. De resterende fire partier var en pæn kontrol!

En time senere tog Michael B. Madsen så vores første sejr i hus efter et flot og velspillet parti. Michael endte dermed med en 100% score med hvid, idet det for ham var turneringens første og eneste parti med hvid ud af syv kampe!

Stort set samtidig fik Carsten Bank Friis med hvid på bræt 1 taget et halvt point hjem imod Morten Basse Jensby! Carsten spillede et kontrolleret parti, hvor der hele vejen igennem var balance i stillingen uden de store fiduser til hverken hvid eller sort. Sundt og fornuftigt søgt og så var oprykningen en realitet, hvilket frigav resten af holdet til at spille med ro i maven!

bræt 8 har det gennem hele turneringen været en fornøjelse at følge vores unge talent Frederik Sørensen, som i denne sæson virkelig har bevist, at han spiller med stor modenhed. Dette har stort set hver gang resulteret i sunde og fine stillinger, som han har spillet fornuftigt og kontrolleret. Dagens opgør var ingen undtagelse, hvor Frederik med sort imod Jesper Lundager kom fint ud af åbningspillet og fik udlignet i midtspillet. Jesper fik dog undervejs lagt et lille tryk på Frederiks dronningefløj, så selvom Frederik på et tidspunkt stod lidt i underkanten, fik han forsvaret sig godt og hjemtaget remissen med de sorte klodser! Så var vi på 2-1!

Noget tid senere måtte Johnny Harboe desværre ned. Det koster at spille på gevinst; men all over har Johnny levereret en super solid indsats med en præstation på over 2060, hvor der er blevet givet og taget imod stærkere spillere. Man kan ikke sige andet end, at der bliver spillet noget seværdigt og spændende skak, når Johnny er i aktion!

bræt 7 så det hen af vejen mere og mere fornuftigt ud for Jens Chr. Hansen, hvis modstander efterhånden endte med at give en hel officer i håbet for at slå igennem i Jens´ kongestilling. På et tidspunkt tror jeg dog også, at Lars Garne havde muligheder for en evigskak, hvilket han heldigvis overså. Jens forsvarede sig derfra flot og fik hjemtaget sejren, idet materialetabet var blevet for stort, efter at kongeangrebet smuldrede mere og mere væk. 3-2 til os!

Jeg selv var i aktion på bræt 6, og mens Michael og Jens begge så ud til at nyde at have fået muligheden med de hvide brikker, så måtte jeg denne gang tage til takke med de sorte! Det manglede da også bare. Min modstander, Peter Riis, valgte at spille afbytningsvarianten i fransk, og vælger begge parter at rokere til samme side i sådanne åbninger, så mindes jeg at have læst at hele 96% af alle partier på stormesterniveau ender remis. Nu er hverken Peter eller jeg stormester; men uagtet er det svært at kæmpe for en fordel i sådan nogle stillinger. For nyligt havde jeg dog kigget på nogle sjove varianter, hvor man med sort kan forsøge sig med lang rokade, hvor der så kan komme lidt mere gang i festen. Jeg må dog indrømme at jeg egentlig var tilfreds med remis i den her match, hvorfor jeg valgte at spille stillingen ret konservativt. Peter tilbød så remis efter ca. 1½ times spil, hvilket jeg dog alligevel afslog, idet jeg vurderede, at mine springere var lidt mere aktivt placeret på brættet. Peter spillede dog godt hele vejen igennem og fik hen ad vejen afviklet fornuftigt. Til sidst endte det så faktisk med at Peter havde en mulighed for at få et farligt bondefrembrud på kongefløjen, som han heldigvis missede, hvorefter det hele alligevel til sidst endte med en fredspibe: Remis.

bræt 3 lignede det, at Rasmus Thestrup Østergaard med hvid kom ud i en trækomstilling til en kongeinder. Rasmus fik i hvert fald et godt tryk på dronningefløjen, som han senere omsatte til noget der lignede en sikker sejr over Anders J. Munch. Jeg må indrømme, at jeg ikke fik set detaljerne.

Til sidst måtte Lars D. Sørensen så også ned. Selvom Henrik Svane det meste af partiet havde været foran med en bonde, så det i efteranalysen ud som om, at Lars havde haft chancer for at holde den halve. Desværre forpassede Lars muligheden, hvilket tillod Henrik at hjemtage sejren.

Derved endte kampen 4½-3½ til os! Nu nævnte jeg indledningsvis, at en af hovedårsagerne til vores flotte præstation skyldes holdets kontinuitet; men mindst lige så vigtigt har det været, at alle mand har leveret en rigtig flot præstation, hvor der er blevet spillet klogt holdskak hele vejen igennem turneringen! Statistisk set afspejler dette sig ved, at holdet kun har indkasseret 9 nederlag holdt op imod holdets 21 sejre i de samlet set 56 partier! Det er altså flot, når vi inden turneringen havde en seedning som nr. 4, hvis man ser på de 8 holds gennemsnitsrating!

Som holdleder er jeg i hvert fald meget stolt af, at vi har indfriet vores ambition om at forblive et divisionshold, og jeg glæder mig til at byde den nye divisionsstruktur velkommen i sæsonen 24/25! Nu som en del af landets næststærkeste række!                                

Som bonusinfo endte oprykkerne således med at blive SK1968 2 med 37 brætpoint, Fredericia 2 med 34 brætpoint og idet Herning fik sat trumf på over Haderslev med vanvittige 6½-1½, endte Herning således på 3. pladsen med 31 brætpoint.

You may also like...