Omar Salama

Nu skal det jo ikke være skak det hele. Eller næsten ikke.

Jeg er stødt ind i Omar Salama, der ikke er her for at spille eller fordi han har børn, der gør det. Omar er her for at undervise. Som den eneste i Europa uddanner han FIDE-dommere til internationale stævner. Her i Fredericia underviser han derfor en gruppe på 27 fra de nordiske lande. Der er dog ingen fra Island, for dem kan Omar undervise hjemme.

Omar bor nemlig på Island, men han er født i Egypten. Der spillede han også skak, og det førte ham til Island til en turnering. Nu ved jeg hvad du tænker: Der mødte han en islandsk skakspiller og giftede sig og blev boende, men nej. Hun var tjekke! Men ellers passer det.

Omar har haft meget med skak at gøre med skak i Island. På det organisatoriske plan har han ud over dommer-arbejdet også været vicepræsident for Islandsk Skakunion.

Så har Omar trænet børn, og derfor kender han også den islandske børnegruppe rigtig godt.

Han underviser dem i en skakskole med 80 børn, der mødes både onsdage og lørdage. Han har også undervist i skak i børnehaven, og der fik de engang besøg af den islandske præsident.

På det private plan har Omar også undervist i arabisk på det islandske universitet og arbejdet med frivillige organisationer omkring Afrika. På det seneste er han begyndt at arrangere grupperejser til forskellige lande, fx Jordan og Namibia.

Det begyndte egentlig for sjov. En ven bad ham hjælpe ham med at arrangere en rejse, og før de fik set sig om, var der 45 der ville afsted. Så nu har Omar sit eget ”Travel Agency”. Der er en god respons for rejser til Mellemøsten, og det selv om der har været en del uro i de lande.

Sådan kan skak og turneringer føre til så meget. Men det skal de unge deltagere jo nok finde ud af.